P.A.S. bekend
Informatie voor ouders die worstelen met het vergif van ouderverstoting syndroom

Preventie

"Eer uw vader en uw moeder, zodat u lang zal leven in het land dat God u geeft" (Gebod 5 van 10 Geboden)

"Voorkomen is beter dan genezen!" - mijn oma riep dit altijd, zoals vele moeders en oma's ongetwijfeld vaak hebben gezegd

Het is voor mij vreemd om dit hoofdstuk te beginnen met een bijbel tekst, ik ga nooit naar de kerk. Toch kon ik het niet weerstaan om deze oude boodschap die ik waarschijnlijk duizenden keren heb gehoord op te rakelen. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in een kerkelijk, behoudend gezin in Canada. Toen dacht ik elke keer als ik dit riedeltje hoorde dat het wel absurd was om dit te stellen. Het benadrukte iets wat voor mij overduidelijk was. Wie zou het nu in zijn hoofd halen om niet hun vader of moeder te eren? Een naïeve perceptie van een kind opgroeiend in een stabiele, conservatieve omgeving. Alleen nu begin ik de waarde van deze woorden te appreciëren. Het is, voor ons allen, de best mogelijke verdediging voor onze kinderen. Wij moeten hun inspireren met respect voor beide ouders, en, in het verlengde daarvan voor alle mensen, ongeacht afkomst, leeftijd of geloof. Respect is de hoeksteen van onze samenleving. Zonder respect voor elkaar is er Chaos. In iedere geval kunnen we concluderen dat de ernstige gevolgen van Ouderverstoting laten zien dat God serieus was was toen hij stelde dat we onze ouders moeten eren.

Kinderen verliezen contact met de helft van hun familie... Jeugd herinneringen worden plotseling geminacht of zelfs weggevaagd (voorbeeld: oude foto's vernielen waarop de 'andere' ouder te zien is). Ineens zijn de vroegste herinneringen van een kind iets om zich voor te schamen, doen alsof ze niet bestaan. Kinderen die met Ouderverstoting te maken hebben kunnen belanden in het pleegzorg systeem, en doorgestuurd worden van pleeggezin naar pleeggezin. Hun contact gaat hierdoor verloren met één of beide ouders. In sommige gevallen worden kinderen van instelling naar instelling gesjouwd. Wortels ooit voorzichtig neergezet in het vruchtbare grond van 'thuis' worden opeens uitgerukt, en kinderen worden hulpeloze tuimelkruiden, verdreven door krachten uit elke richting. Poef... Daar gaat de 'leven... in de land die God u gegeven heeft' deel.

Depressie, beschadigd zelfbeeld en een verhoogd risico op zelfmoord onder kinderen die te maken hebben met Ouderverstoting getuigen verdrietig genoeg naar de 'verkorting' van hun dagen.

Wat kan gedaan worden om dit te voorkomen?

Wanneer er een scheidingssituatie ontstaat is het een uitdaging voor ons allen om onze ex-partner te behandelen met respect. Wij moeten onze kinderen ook inspireren om hetzelfde te doen. Het feit dat wij besloten hebben om voortaan gescheiden van elkaar door het leven te gaan betekent niet dat wij elkaar moeten haten of zoveel mogelijk proberen te vernietigen. Als de dingen die gezegd worden door jou tegen jullie kind over je ex partner niet in het bijzijn van je ex-partner gezegd zou kunnen worden, dan is het tijd om na te gaan of het wel wijs is om dit te zeggen tegen jullie kind. Karma zegt: "zoals u geeft, zo zal u ontvangen"... "Wie een kuil graaft voor een ander..."
  1. Leer om van jezelf te houden! Apprecieer wie je bent. Leer jezelf (opnieuw) om van het leven te genieten. De waarde van dit punt is vaak onderschat. De sleutel tot het doorgeven van het beste wat het leven te bieden heeft aan onze kinderen is dat we zelf sterk en zeker zijn als ouders. Als het niet lukt om dit alleen te doen, zoek dan professionele hulp om dit doel te kunnen bereiken. Vermijd de verleiding om je kind te gebruiken als 'therapeut' of vervangende partner!
  2. Behandel je ex-partner altijd met respect. Jullie kind heeft tenslotte 50% van jullie beide genen... Als je je ex-partner verstoot betekent het dat je in feite ook de 'helft' van je kind aan het verstoten bent. (Respect voor iemand hebben betekent niet dat je alles moet goed vinden wat er door je ex-partner gezegd en gedaan wordt... zie punt #6).
  3. Maak samen een 'ouderschapsplan' voordat jullie gaan scheiden. Als het niet lukt om overeenstemming te vinden met elkaar, zoek een mediator om jullie hierin ondersteuning te geven. (Er zijn heel veel professionele Mediator Bureaus te vinden op het internet.) Onthoud dat je dit voor je kinderen aan het doen bent!
  4. Spreek zo min mogelijk over je ex-partner met jullie kinderen. Als er iets verteld moet worden die met hun andere ouder te maken heeft, benoem dan alleen de feiten. Laat eigen opinies achterwege!
  5. Ondersteun alle maatregelen van de andere partner, of als je niet met hem of haar eens bent, weerhoud jezelf van commentaar te leveren in het bijzijn van de kinderen.
  6. Als jullie het niet eens kunnen zijn over opvoedingsmaatregelen, bespreek dit met elkaar onder vier ogen, NOOIT in het bijzijn van de kinderen.
  7. Behoud alle memento's, foto's, films en herinneringen van vroeger. Kinderen hebben hun wortels nodig. Geef je kinderen het respect die zij verdienen door hun de ruimte te geven om hun eigen opinie te vormen over de gebeurtenissen uit het verleden.
  8. Nodig elkaar uit om aanwezig te zijn bij belangrijke momenten zoals verjaardagen, (zwem) diploma-uitreiking, sportwedstrijden en uitvoeringen waarin jullie kind optreedt...
Als we deze richtlijnen aanhouden kunnen ze ons helpen om onze kinderen maximaal stabiliteit te geven en het voordeel van een warme relatie met beide families desondanks het feit dat het kind opgroeit in een gescheiden gezin.

Contact: info@vechtscheidenkidslijden.nl